112 

 


Hrvatska vatrogasna zajednica
Krapinsko zagorska županija
Općina Konjščina

MLADEŽ DVD-a JERTOVEC

Pri svakom dobrovoljnom vatrogasnom društvu trebala bi biti ustrojena i sekcija vatrogasne mladeži pa tako se i u DVD-u Jertovec osniva Vatrogasna mladež (slika 1.). Vatrogasnu mladež čine članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva u pravilu od 6-18 godina, voditelji vatrogasne mladeži te drugi članovi koji žele aktivno sudjelovati u aktivnostima vatrogasne mladeži. Vatrogasna mladež djeluje u okviru dobrovoljnog vatrogasnog društva temeljem odredaba Statuta dobrovoljnog vatrogasnog društva. O mladima se u dobrovoljnom vatrogasnom društvu brine Komisija vatrogasne mladeži u čijem sastavu ili na njenom čelu djeluju voditelji vatrogasne mladeži. U Komisiju vatrogasne mladeži mogu se uključiti članovi do 25. godina starosti. Komisija vatrogasne mladeži organizira djelatnosti koje pospješuju oblikovanje osobnosti mladih članova, utječe na njihov svestrani razvoj za odgovorno djelovanje u vatrogasnoj organizaciji i svom matičnom društvu. Vatrogasna mladež DVD-a Jertovec u osnivanju posjetila je Zagreb tijekom mjeseca svibnja 2010. godine u svojstvu gledatelja takmičenja Zajednice Vatrogasne mladeži grada Zagreba.

U mjesecu svibnju 2010 i 2011 godine u Jertovcu je u organizaciji Odred izviđača "Ivančica" Konjščina i DVD-a Jertovec organizirano dvodnevno kampiranje i druženje izviđača i Vatrogasne mladeži Jertovec od 7-18. godina. U sklopu druženja organizirano je takmičenje sa naprtnjačama (slika 2 i 3.) te je izvedena pokazna vježba gašenja požara sa vatrogasnim aparatima.

Omogućeno je svim sudionicima kampiranja da isprobaju gasiti sa vatrogasnim aparatima tip: S-6 zapaljivu smjesu benzina i nafte. Vježba je izvedena uz stručni nadzor dobrovoljnih vatrogasaca. Održano je i kratko predavanje i upoznavanje o djelovanju vatrogasnog društva na tom području. Navečer se ložila logorska vatra na način kako to izviđači rade i pekle su se kobasice (slika 4 i 5).

Cilj ovog druženja bio je afirmirati djecu Općine Konjščina, Jertovca da se pridruže vatrogasnoj mladeži i da se potakne djecu na društvene aktivnosti koje djeluju u ovoj Općini. Moram istaknuti da je ovu organizaciju kampiranja financijski pomogla i Općina Konjščina te svojim donacijama i tvrtke: "Kudelić" iz Bedenice, Mljekara iz Beloslavca, pekara "Crneković" iz Jertovca, ugostiteljsko-trgovačka tvrtka "Vrtače" iz Sv. I. Zelina, "Bela" trgovačka tvrtka iz Konjščine.